Lathund Pronto Klinkerdäck®

Lathund Pronto Klinkerdäck®

Nedan finner ni som kund en enkel läggningsbeskrivning / manual för Pronto Klinkerdäck® kallas ibland utomhusklinker eller trädgårdsklinker. Denna Lathund beskriver i korta drag vad man behöver göra, och hur man gör i lite olika situationer beroende på underlag och val av läggning av sin klinker avsedd för utomhusbruk. dvs. om man skall ha upphöjt eller lägga klinkern direkt på marken.

Hur lång tid tar det att lägga Pronto Klinkerdäck®? Det tar ca. 1 dag /30 kvadratmeter för en person att lägga väl underlaget är klart. Men är det praktiskt att vara två stycken då en kan vara behjälplig med handräckning.

Arbetsgången för lägga sitt Klinkerdäck själv nedan.

Vi rekommenderar att man köper både ett lyftverktyg samt 1 Justernyckel för enkel efter justering vid behov detta underlättar avsevärt och minskar tidsåtgången.

Lathund, Med denna röda nyckel justerar man sitt Klinkerdäck enkelt utan att lyfta på plattorna
Justernyckel för att nivellera sitt Klinkerdäck
Specialverktyg avsedd för lyft av plattorna till Pronto Klinkerdäck®
Lyftverktyg för Pronto Klinkerdäck

Pronto Klinkerdäck® Läggning

Ta bort eventuell gräsmatta eller annat organisk material. / Har ni redan hårdgjort underlag eller en en färdig yta med marksten gå direkt till punkt 5.

 1. Lägg på vit fiberduk ovanpå marken / avskiljare mellan mark och makadam pris ca 15kr/lpm
 2. Lägg på minst 100mm makadam så kallad 0-16 pris i Skåne 200-300kr/ton ex. moms ink. Transport (2015) ca. 1,5ton /m3 finns även på storsäck som kan kranas in.
 3. Hur makadam behövs? det går åt 15kg makadam /cm och kvadratmeter. Exempel. 50m2 och med en tjocklek 15cm blir åtgången 50 x 15 x 15kg = 11.250kg eller 7,5m3 Kubikmeter.
 4. Är ytan avsedd för biltrafik dvs läggning av klinkern på mark i t.ex. torrbruk skall mängden makadam ökas till minst 300mm vi rekommenderar dock 400mm. Välj även en tyngre padda minst 180kg.
 5. Det finns speciella klinkerkryss avsedda för jämn fog-bredd vid markläggning av klinkern.
 6. Padda & vattna väl tills ytan är hårdgjord 3-4 gånger över hela ytan. Padda kan man hyra på Ramirent kostar 400-500kr/ dag / det tar max 1 dag/75m2 att padda.
 7. Lägg ut svart fiberduk som dels har funktionen att stoppa ev. ogräs (som man inte får ändå för det blir för mörkt under) men framförallt gör att vattnet rinner undan lugnt och kontrollerat ner i marken. Pris ca15kr/lpm / båda brukar man hitta på närmaste bygghandel.
 8. Montera ihop och justera alla fötterna till ungefär samma höjd.
 9. Sätt ut första raden med fötter och lägg på plattorna se till att denna är parallell med t.ex. hus eller staket.
 10. Lägg ut en ny rad med fötter och plattor i vinkel 90 grader se till att det är 90 grader eller parallell med fast byggnad
 11. Nu är det bara att mata på med fötter och plattor och man lägger 25-35m2 / dag.
 12. Vid t.ex. en mur eller fast vägg rekommenderar vi att man placerar ut ett kantclip som hjälper till att ta upp termisk expansion, och gör att plattorna inte kommer i kontakt med husgrund eller motsvarande.
 13. I vissa fall blir man tvungen att skära plattorna och det gör man med en vattensåg som man kan hyra på Det tar ca. 60s att kapa en 60x60x2cm platta. Vi rekommenderar INTE vinkelslip.

Pronto Klinkerdäck® Kantavslutning

 1. Att avsluta sitt Klinkerdäck kan man göra på lite olika sätt, om däcket är lågt mindre än 7-8cm kan man lägga på jord som man sedan släntar ut, för att sedan t.ex. rulla ut gräsmatta ovanpå.
 2. Om däcket är högre så finns det 2 olika sätt. Det billigaste och snabbaste är att man köper clips ett övre och ett undre clip  som fästes ovanpå och under det justerbara huvudet , man monterar sedan in en redan färdigsågad kantbit ungefär som en sparksockel i ett kök. En bit som antingen kan beställa men som man enklast och billigast sågar till själv på plats.
 3. Man kan om man är händig själv gera 2st klinkerbitar i 45 grader och limma ihop dem med ett speciallim från Mapei som Adesilex PG1
 4. Det lite dyrare och mest exklusiva sättet är att man beställer färdiga måttbeställda avslut direkt från fabrikerna i Italien.

Pronto Klinkerdäck® Poolkant, trappsteg mm.

Vid gjuten pool fäster man poolkanten i utomhus frostsäkert fix.

 1. Med plastpool i mark så får man antingen gjuta en sarg runt poolen eller gräva ner Leca block som man sedan fäster poolkanten på som ovan med fix.
 2. Bestäm er för vilken typ av kant ni vill ha vanligast med så kallad ”Bullnose” Se bifogade bilder. Dessa beställer man från fabriken.
 3. Bestäm er för vilken bredd ni vill ha på poolkanten mellan 35-50cm brukar vara lagom.
 4. Montera poolkanten.
 5. Klart att njuta på sin nya uteplats, eller garageuppfart.
Specialdelar som går att beställa till sitt Klinkerdäck t.ex. poolkant, kantsten avslut, trappor mm
Specialdelar till Pronto Klinkerdäck

Kontakta oss gärna på Pronto Kakel AB om ni har fler frågor 040-466460 eller maila oss på info@prontokakel.se