Gör det själv guide

Gör det själv guide för Pronto Klinkerdäck® / två centimeters / 2 cm klinkerdäck©

Gör det själv Installationsguide för Pronto Klinkerdäck® med två centimeter klinker (2 cm klinker) även kallad uteklinker  Från Pronto Kakel i Malmö.

Uteklinker är det perfekta valet med två centimeter tjocka underhållsfria och frostsäkra klinker får du ett klinkerdäck med enkel och snabb installation, idealiskt för stenläggning i uterum, altan, balkong, takterrass, uteplats, balkong, garageuppfart, uteservering eller ute-däck, klinkerdäck passar och fungerar utmärkt även vid anläggning av trädgårdsgångar.

2 cm klinker är särskilt utformade för snabb och enkel ”gör det själv” installation. Det finns inget behov av spik, skruv, fästanordningar eller lim eller fix. Och i de flesta fall kommer du inte ens behöver någon annan utrustning än ett måttband eller en tumstock. För även om du inte är speciellt händig eller har snickar färdigheter eller t.o.m. har tummen mitt i handen, kommer du att tycka att det är lätt att installera denna typ av klinker plattor själv.

Den enda gången du kommer att behöva ytterligare verktyg är om du behöver montera 2 cm klinker runt brunnar eller rör eller kapa plattor för att anpassa ett speciellt område intill huset. Även i detta fall kan våra plattor 2cm klinker lätt kapas med en vattensåg (går att hyra på t.ex. Lyft & Byggmaskiner AB eller Ramirent), en liten sten såg eller bara en kapmaskin, men i vissa installationer när det är många skärningar kan du behöva en specialist med vattensåg för att kapa eller borra hål i klinkerplattorna.

Klinkerdäck kan läggas på de flesta hårda ytor (betong, asfalt, grus, hård packad jord), det viktigt att det inte finns några stora sprickor, bulor eller håligheter som skulle kunna orsaka att plattorna att ligger ojämnt eller ”vippar” på ytan, och därmed eventuellt skapa en risk för att man kan snubbla. Om ytan är särskilt grov eller sprucken, ska du först avjämna den med ett lämpligt material exempelvis flytspackel. Vid hårdgjord yta eller grus, skall ytan jämnas av, packas väl med en padda och täckas med en ogräsbarriär t.ex. en Platonmatta som dessutom fungerar som en avrinningsyta för överskottsvatten, vatten som teoretisk skulle kunna flytta på fötterna över tiden.

Två centimeter klinker plattor kan också läggas direkt över befintliga trädäck, förutsatt att plankorna inte vridna och under konstruktionen är strukturellt sund.

Gör det själv och installera 2 cm klinker.

Eftersom plattorna inte monteras permanent eller påverkar ytan som de läggs på, är de särskilt lämpliga på platser som förbjuder permanenta installationer, till exempel balkonger eller hustak med vattentätt membran. I vissa installationer kan det vara nödvändigt att lägga plattorna över ett avlopp. På grund av den öppna designen av detta system, är detta normalt inte något problem, även om det kan vara nödvändigt att lyfta en klinkerplatta eller två från tid till annan för att rensa bort eventuella ansamlingar av skräp under plattorna. Några av våra olika typer av 2cm klinker är utformade för att läggas plant och med fullt stöd på en fast yta. Om du har en sluttande yta, till exempel en takterrass och vill skapa ett helt plant däck, välj då klinkertyper som kan installeras på justerbar höjd med justerbara fötter.

Installation Tips och tekniker.

Även om våra klinkerdäck plattor är mycket enkla och problemfria att installera, så finns det ett antal enkla tips och tekniker som vi har lärt oss under åren som kan göra installationen ännu enklare.

Val av Fog bredd.

Fötternas distanser som reglerar avståndet mellan klinker plattorna är i normalt 4 mm men går även att beställa i både 3 och 2 mm tjocklek för kunden som vill ha minimalt synlig fog. Till dessa väljer man då lämpligen rakskurna så kallade rektifierade plattor för dra nytta av de smalare distanserna. Det finns även fötter med extra höga distanser på 20 mm för natursten som vanligen är 30 mm tjock om den är avsedd för gång trafik..

Kan man foga Pronto Klinkerdäck®?

Ja det går även om man vill att foga uteklinker med en speciell fog på rulle som trycks ner i fog spalterna.

Att lägga ut plattorna.

Om du inte är helt säker på den design som du vill ha med dina två centimeter klinkerplattor, lägg ut några plattor i det mönster som du tror att du kanske gillar utan att använda några fötter eller förankra dem i marken. Det sparar tid och arbete. När du är säker på den design som du vill ha, bara att ställa fötterna på plats och lägga dit klinkerplattorna.

Lämna en liten lucka vid husväggen.

Om du planerar att installera klinkerdäck i ett område som gränsar till väggar på två sidor, rekommenderar vi dig att inte placera plattorna direkt i kontakt med väggarna. Speciellt om du inte är säker på att väggarna är helt i rät vinkel mot varandra, om vinkeln mellan de två väggarna är mindre än 90 ° ( vilket ofta är fallet ) Du kommer att behöva göra en mindre justering, detta om du inte har planerat och skapat ett lämpligt avstånd till en av väggarna. Detta är inte ett stort problem, men genom att tänka efter före istället för efter… kan du göra din enkla installationen ännu enklare.

Skapa en mall för att skära plattor.

Om du behöver montera 2 cm klinker runt rör, stolpar eller andra fasta föremål, kan du enkelt skära plattorna med en vinkelslip, vattensåg. Det bästa sättet att göra detta på är att göra en pappmall i samma storlek. Klipp ut den del av din mall där röret eller stolpe sitter, använd sedan den mallen för att skära 2cm klinkern till samma storlek.

Lämna ett mellanrum vid vägg.

Vid montering av plattorna mot en husvägg, Skall man inte lägga plattorna helt intill väggen utan lämna en liten lucka mellan väggen och klinkerplattorna för att tillåta expansion / kontraktion av klinkern på grund av temperatur eller klimatvariationer. Detta är särskilt viktigt om man skall lägga 2 cm klinker i samma riktning på en lång eller bred terrass eller uteplats.

Under klinkerdäcket.

Om du lägger klinkerplattorna över en befintlig golvyta och du tror att du kanske vill ta bort klinkergolvet i ett senare skede (är en bra idé för bor i lägenhet) då rekommenderar vi att du placerar en Platonmatta eller någon annan typ av skyddande plast (t.ex. åldersbeständig byggplast) under plattorna så att golvet under inte färgas Om undergolvet är av trä så är en vävd plastmatta som används t.ex. för att förebygga ogräsbekämpning att föredra så att vattnet inte förblir instängt under den skyddande plasten.

Börja lägga från ett ytterhörn.

Om du installerar ditt klinkerdäck 2cm på en uteplats, balkong eller takterrass med öppna sidor, rekommenderar vi att du börjar lägga plattorna från utsidan av ytan och arbeta inåt mot husväggen i en expanderande triangel. Detta gör att du kan anpassa den storlek som behövs och kapa de plattorna som krävs för att passa in i springan som är kvar mellan den sista raden av kompletta plattor och gränsen till husväggen.

Tips vid små hål invid en vägg.

Om din klinker däck design har ett hål som är mindre än en platta bred mot en innervägg eller runt ett fast föremål, är ett attraktivt alternativ. att istället för att kapa plattor för att passa, så kan man fylla gapet med småsten, vulkanisk sten, bark eller något annan typ av material som man föredrar.

Två centimeter klinker erbjuder enastående möjligheter till kreativa arkitektoniska skapelser där bara fantasin sätter gränserna. En populär design är att lämna ut några plattor och fylla utrymmet med andra material såsom stenar eller färgad sten eller kanske en buske eller ett litet träd.

Avslutande kant på klinkerdäck.

Det finns olika sätt att avsluta sitt Pronto Klinkerdäck® man t.ex. Använda fabriksgjord kantsten som gör att avslutet och kanten snabbt och enkelt täcks med samma material som på själva klinkerdäcket, ett annat alternativ är att skruva eller limma en längd av L-formade anodiserat aluminium (ca 3×3 cm) på kanten av den yttre raden av plattor. Eller väljer man en större aluminium eller rostfri bockad L-plåt och typ 5x15cm låter denna går mer nästan till marken. Detta kan vara användbart när du vill ha en färdig kant på en rad av kapade plattor men inte vill kosta på dig den fabriksgjorda lösningen, eller ni skall låta gräsmattan ansluta direkt mot klinkerdäcket, eller kanske lägga sten runt kanten. Det kanske enklaste sättet är att göra som på videon nedan, Det finns speciella clips som gör att man kan få en snygg avslutning mot trädgården eller rabatten av sin uteklinker utan behöva köpa färdiga avslut från de Italienska fabrikerna.

Vid läggning som traditionell stenläggning.

Lägg ut makadam 15-30 cm padda och vattna minst 3 gånger, lägg sedan ut stenmjöl 5-1o cm och upprepa processen med vatten och padda jämna av. En av de stora fördelarna med Pronto Klinkerdäck® 2 cm tjocka klinker är att det alltid är exakt lika tjocka och det är därför relativt sett enkelt att lägga dessa direkt på marken och få ett jämnt och snyggt resultat direkt, jämfört med okalibrerad natursten som även om den är kalibrerad normalt har toleranser på +-2 mm.

Pronto Kakel® i Malmö har även startat en kakelblogg öppen för alla där man kan ställa frågor till oss och till andra som följer kakeltwitter.com®på kakeltwitter® postar vi även relevant information om t.ex. den senaste trenderna inom kakel, klinker, marmor mm. Skriv gärna en rad på vår blogg så hjälper vi till så gott vi kan!

Behöver du hjälp med att rita ditt badrum i 3D? Kontakta oss gärna för mer information: info@prontokakel.se

Var importerar Pronto kakel® sitt kakel och klinker samt marmor och skiffer ifrån? Pronto kakel® hämtar allt vårt material som vi säljer i trakterna kring Modena i norra Italien. Italienarna är utan jämförelse bäst på både kvalité och design välkomna in och se själva i vår butik i Vellinge 10 km söder om Malmö. Eller köp utvalda produkter direkt i vår nätbutik.

© Copyright Pronto Kakel® 2014 all rights reserved.